11 Haziran 2021 Cuma

 

İnci Küpeli Kız 

İnci Küpeli Kız (Felemenkçe: Meisje met de parel), Hollandalı ressam Johannes Vermeer’in baş yapıtlarından biri olan tablodur. Adından anlaşılacağı gibi odak noktası bir inci küpedir. Lahey’de, Mauritshuis’de sergilenmektedir. Kimi zaman “kuzeyin Mona Lisa‘sı” ya da “Hollandalı Mona Lisa” olarak adlandırılır.

Hollandalı ressam Johannes Vermeer’in “Girl with a Pearl Earring – İnci Küpeli Kız”adlı tablosunda güzel ve soylu genç kız, onu seyredenin gözlerini yakalamak için omzunun üzerinden masumca bakarken,küpesi odadaki muhteşem ışığı yansıtır. Önceleri resimdeki modelin ressamın kızı Maria olduğu düşünülse de kızın yaşı ve tablonun yapıldığı dönem bağdaşmaz. Vermeer’e kimin ilham kaynağı olduğu 17’nci yüzyıldan bu yana bir sır. Kim bu model? Neden onu seçti? Kocaman gözleri ve anlaşılmaz yarım gülümseyişi masum mu yoksa baştan çıkarıcı mı? Neden bir inci küpe takıyor? Tracy Chevalier tüm bu sorulara “İnci Küpeli Kız” adlı romanında yanıt verirken, hikaye 17’nci yy Hollandasında yaratıcılık ve ticaret arasındaki sosyal ilişkilere ışık tutuyor.Chevalier, romanı yazma ilhamını 19 yaşındayken odasının duvarına asılan Vermeer’in “İnci Küpeli Kız” tablosunun posterinden almış. Yazar, “Vermeer’in tablolarındaki kadınlar bir sır taşıyor gibi gizemli bakıyorlar, birçok hikaye düşünüldü fakat hiçbiri söylenmedi bugüne kadar. Ben bu hikayelerden birini söylemek istedim” diye açıklıyor.Gerçek hikaye tam olarak bilinmese de, ailesiyle borç içinde yaşayan ressamın evine bir hizmetçi kız gelir. Bir yandan pazarda et satan adamın oğlu ile duygusal bir ilişki yaşayan kız, ressama karşı da bir yakınlık duymaktadır. Kızın resme olan merakı ve renklere olan duyarlılığı ressamın dikkatini çeker. Atölyesine sadece temizlik için giren kıza, zamanla renkleri karıştırmayı öğretir. Karısı bile atölyesine giremezken hizmetçi kızın oradan çıkmaması evde huzursuzluk yaratır.

Ressamın son derece kıskanç olan karısı ve evde kimsenin dikkatini çekmeyen, ihtiyacı olan sevgiyi göremeyen ailenin büyük kızı ona kıskançlık ve düşmanlık beslemeye başlarlar. Aileye yardımcı olan ve zaman zaman tablo satın alan bir yakınları kızın modellik edeceği bir tablo sipariş edince bu durum kıskanç eşten gizli tutulur. Ancak tablo bir türlü bitmemektedir. Bir şeyler eksiktir ressama göre. Bu eksiklik karısının inci küpeleridir. Kadının evde olmadığı bir gün ressamın para kazanıp borçlarını ödemesini isteyen kayınvalidesi küpeleri alıp ona verir ve böylece resim tarihine geçen tablo tamamlanır. Tabii durum ortaya çıkınca kız evden kovulur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  Ares Savaş Tanrısı Ares; Yunan mitolojisinde Olympos’taki on iki büyük tanrıdan biridir. Daha sonraları Romalılar’ın Savaş Tanrısı Mars il...